Vaccinaties

Vaccinaties

Vaccineren doen we aan de hand van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. Met een vaccinatie bescherm je jouw kind tegen ernstige ziekten zoals kinkhoest, tetanus, of meningokokken.

Vaccinaties

In Nederland kunnen kinderen gratis worden gevaccineerd. Vaccineren doen we aan de hand van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM. Met een vaccinatie bescherm je jouw kind tegen ernstige ziekten zoals kinkhoest, tetanus of meningokokken. Op de pagina locaties lees je in welke gemeenten kinderen worden gevaccineerd door JGZ. 

Twijfels over vaccineren
Omdat vaccinaties kinderen beschermen tegen ernstige infectieziekten, laten de meeste ouders hun kind vaccineren. Maar er zijn ook ouders die twijfels of vragen hebben. Wat zijn de risico’s van vaccineren? Hoe zit het met bijwerkingen van vaccins? Zijn vaccinaties nog wel nodig? Lees hier over feiten en fabels. Om een goede afweging te maken, gaan we graag met je in gesprek. Jij kunt dan zelf de keuze maken die bij jou past.

Toestemming
Volgens de wet moet JGZ toestemming vragen om vaccinatie- en persoonsgegevens uit te mogen wisselen met het RIVM. Dat doen we graag zorgvuldig tijdens een afspraak, of via de vaccinatiebrief die je per post ontvangt. 

Meer lezen over toestemming? Bekijk de website van het Rijksvaccinatieprogramma. JGZ vaccinatiedagen
Twee keer per jaar, in het voor- en najaar, organiseren we vaccinatiedagen in de verschillende gemeenten uit onze regio. Dit geldt voor de DTP/BMR, HPV en meningokokken prik. Je ontvangt een uitnodiging om je kind te laten vaccineren in één van de sporthallen.

Klik hieronder op een vaccinatie waar je graag meer over wil weten:

Vaccinaties

Vaccinaties voor zwangeren

Twee prikken tijdens de zwangerschap tegen kinkhoest en griep.

Lees meer

Vaccinaties 0 tot 4 jaar

In deze leeftijdsfase krijgt je kind regelmatig een prik of drinkvaccin.

Lees meer

Vaccinaties 4 tot 18 jaar

Van 4 tot 18 jaar bieden wij vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma aan tijdens de groepsvaccinaties.

Lees meer

Veelgestelde vragen

Mijn kind kan de op de dag van de uitnodiging de vaccinatie niet halen. Wat nu?

Neem telefonisch contact op met het Contactbureau. Wij helpen je graag.

Ik ben de oproepkaart kwijt. Wat nu?

Geen zorgen. Kom alsnog naar je afspraak. Op locatie helpen we je verder.

Wat neem ik mee als mijn kind een vaccinatie krijgt?

Dat is afhankelijk van de soort prik die je kind krijgt. Je ontvangt een uitnodiging per post. Daarin staat beschreven wat je mee moet nemen.

Wanneer zijn de vaccinatiedagen?

Tweemaal per jaar, in maart/april en in september/oktober, organiseren we vaccinatiedagen in de gemeenten waar wij werken.

Waar vind ik betrouwbare informatie over het vaccineren?

Betrouwbare informatie over prikken kan je vinden op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Wat zijn de kosten van een prik?

Alle prikken die onderdeel zijn van het Rijksvaccinatieprogramma zijn gratis.